Rivian, meester in greenwashing en lege beloftes

Rivian, de beoogde nieuwe klant van VDL Nedcar, is niet alleen in Limburg een problematische gast. In Georgia, in de Verenigde Staten, voeren bezorgde bewoners een campagne om de omringende natuur te behouden tegen de komst van een mega Rivian-fabriek. De groep, No2Rivian, is vorige maand gestart en heeft een website en een petitie gelanceerd. 

.

Het gaat om een nieuwe fabriek van 5 miljard US dollar en er zouden 7500 banen worden gecreëerd. Bewoners zijn er niet gerust op, het gaat om een enorm stuk grond en onomkeerbare milieu-impact. 

.

Startup Rivian pronkt met mooie teksten als ‘Preserving the natural world, forever’. Elektrische SUVs en trucks die de wereld redden. Deze groene woorden blijken steeds meer GIF groen te zijn. 

.

Toen het bedrijf nog maar 156 pick-ups daadwerkelijk geproduceerd had, kende het eind 2021 de grootste Amerikaanse beursgang ooit. Sinds VDL en Rivian hun mogelijke samenwerking bekendmaakten, maakte Rivian een enorme duikvlucht naar beneden en ondertussen blijkt het bedrijf diep in het rood te staan. Het bedrijf kondigde eind 2021 aan in Georgia te willen bouwen maar repte in haar eigen verslagen met geen woord over de onderhandelingen met Nedcar en andere mogelijke locaties in Europa. 

.

Dit bedrijf is dus meester in greenwashing en lege beloftes maken waar veel geld mee wordt opgehaald. Maar of we nu zo’n bedrijf willen in het smalste stukje Nederland?

.

Blijf dit bedrijf, en ook hun samenwerkingsparter de Nature Conservancy, dus lastig vallen. Hier staat hoe maar wij zijn uiteraard blij met ieder zelfstandig initiatief!