“Ein bos noa mien hart​​​​​​​”

Interview met Har Pluijmakers – initiatiefnemer van Red het Sterrebos

.

“Niet op het gazon lopen!” Iedere keer weer moet Har de nieuwkomers vertellen dat het gras net is ingezaaid. Het is een zoete inval in zijn huis in Susteren, op een steenworp afstand van het Sterrebos. “Het is nogal hectisch, maar het is ook gezellig” aldus Har over het feit dat zijn huis in korte tijd in een actiecentrum van de bosbezetters veranderde. 

.

Har Pluijmakers is bijna 71 en woont al zijn hele leven in de gemeente Susteren. Hij is sinds zijn twintigste actief als amateur ornitholoog. Zo kwam hij ook terecht bij het Sterrebos, “ein bos noa mien hart”, waar hij een aantal keer per jaar de roofvogels inventariseert. In het bos komen behalve de buizerd en wespendief, ook vele andere vogels voor en natuurlijk ook de vos, ree en das. “Bijna nergens in Nederland vind je nog zo’n bos. De leeftijd, de monumentale eiken, de lage ondergroei…” 

.

Toen hij meer dan een jaar geleden van de plannen van VDL om het sterrebos te kappen hoorde trok hij dit zich dan ook erg aan. Hij stuurde een e-mail naar Groenfront, die hij nog kende van de succesvolle bezetting van het schinveldse bos in 2005 – 2006. Zo is het balletje gaan rollen, en nu vormt Har dus samen met activisten uit het hele land de kern van Red het Sterrebos. 

.

Har is zelf al wat te oud om de boom in te klimmen maar staat helemaal achter de tactieken van de bosbeschermers. “We hebben natuurlijk eerst alle andere middelen uitgeprobeerd. Demonstraties, petities, mobiliseren en draagvlak creëren.” Dat draagvlak is overigens prima gelukt. Har spreekt veel buren en mensen in het dorp, die steunen de actie. Mensen uit de buurt bieden ook van alles aan: slaapplekken, voedsel, spullen, en doneren geld aan de campagne. 

.

Ondanks dat er nu nog maar twee bosbeschermers in de boom hangen, hoopt Har nog steeds op een goede afloop van de actie. “Er is zoveel te doen nu om het Sterrebos. De provincie of VDL zelf, ze moeten hier toch wel naar luisteren. Er is toch wel een andere oplossing mogelijk dan het kappen van dit bos?”, zegt Har, terwijl hij maar weer een kopje koffie zet voor een aangelopen activist.