Demonstratie afgeblazen na bizar politieoptreden

Vandaag hadden Red Het Sterrebos en Extiction Rebellion een verrassingsactie gepland bij VDLNedcar ter bescherming van het eeuwenoude Sterrebos, wat gekapt zou moeten worden voor de uitbreiding van de autofabriek. We wilden een spandoek ophangen om aandacht te vragen voor de geplande kap. Deze actie kon helaas niet doorgaan na berichten in de media en vanwege de grote aanwezigheid van politie en ME in de omgeving van VDL Nedcar. 

Na intern overleg hebben we besloten dat we ons statement alsnog wilden maken bij VDL en hebben we een kleine demonstratie aangemeld bij de Gemeente Sittard-Geleen. Dit leek geen enkel probleem te zijn. Echter, onderweg naar de demonstratie werden meerdere auto’s gesommeerd te stoppen en bleek er een noodbevel van kracht die de demonstratie verbood. Iedereen moest de Gemeente verlaten of zou gearresteerd worden. Actievoerders werden tot over de gemeentegrenzen achternagezeten. 

Foto’s: Paula Wielders

Wij zijn bijzonder ontzet door deze grove schending van ons recht op demonstratie en de massale aanwezigheid van politie en ME richting een handjevol vreedzame demonstranten. Het is wel weer duidelijk welke belangen hier beschermd worden. In het noodbevel werd gesproken over ‘ernstige vrees voor ernstige verstoring van de openbare orde’ en ‘vrees voor hevige confrontaties tussen de activisten en anderen’. Wij willen Gemeente, politie en VDL Nedcar er graag op wijzen dat de klimaatcrisis, de biodiversiteitscrisis en het kappen van eeuwenoude bossen pas echt ernstig de orde verstoort!