Sterrebos bij VDL Nedcar bezet door bosbeschermers

28 januari 2022

Een groep milieu-activisten heeft vanochtend vroeg het Sterrebos bij Born (Limburg) bezet. Ze zijn met touwen in de bomen geklommen en hebben zich daar geïnstalleerd in hangmatten. De actie is georganiseerd om het bos te beschermen tegen de geplande kap door autofabriek VDL Nedcar. VDL Nedcar wil op de plek van het eeuwenoude bos een nieuwe productielijn neerzetten. De bosbeschermers roepen op om het plan aan te passen zodat het bos behouden blijft. 

Eén van de bosbeschermers zegt: “Er zijn demonstraties georganiseerd, petities overhandigd, en discussies gevoerd, maar VDL Nedcar heeft laten zien dat ze alleen maar geeft om maximale  winst. Dit bos, de vleermuizen en andere dieren, kan ze niks schelen. Ze kiezen voor de goedkoopste optie. VDL doet net alsof het Sterrebos duizenden banen tegenhoudt, maar dat is onzin. Wij zijn voor bomen én banen, en bovenal voor een toekomst voor iedereen!” 

De tientallen als vleermuis uitgedoste activisten komen uit het hele land, ook uit de provincie Limburg. Ze hebben zich verenigd onder de naam “Red het Sterrebos” en zijn gelieerd aan verschillende klimaat- en milieuactiegroepen. De actievoerders zeggen geïnspireerd te zijn door succesvolle bosbezettingen in Duitsland, en dichterbij in Schinveld (2005-2006) waarmee 14 hectare bos werd gered. 

De Raad van State behandelde op 13 januari de verschillende bezwaren tegen de kap, waaronder een bodemprocedure en een voorlopige voorziening van SEVON en de Groene Sporenwolf. Hoewel er nog geen uitspraak is gedaan, mag VDL wel al beginnen met voorbereidende werkzaamheden en planten en struiken verplaatsen. Zolang er mensen in de bomen zitten, kan het bos niet gekapt worden. De activisten willen met de bezetting voorkomen dat er onomkeerbare schade wordt toegebracht en zijn dan ook van plan te blijven tot het behoud van het Sterrebos gewaarborgd is.

Het Sterrebos is een uniek, rustig, verwilderd bos. Omdat het niet wordt onderhouden en niet toegankelijk is voor het publiek is het een ideaal toevluchtsoord voor reeën, dassen, vleermuizen en broedvogels. Veel van de bomen, vooral eiken, zijn al 200 jaar oud. 

VDLNedcar is verplicht om nieuwe bomen aan te planten voor de kap van het bos. De boschermers stellen: “Een oud bos als het Sterrebos valt niet te compenseren. Het duurt nog minstens honderd jaar voordat een compensatiebos dezelfde waarde heeft als het huidige bos. Die tijd hebben we niet. We moeten nu klimaatverandering tegengaan en biodiversiteit herstellen. Het kappen van een oud bos voor de winst van een autofabriek staat daar haaks op.” 

Red het Sterrebos roept buurtbewoners en natuurliefhebbers op om ook te komen en te helpen bij de bezetting. Op de website (Redhetsterrebos.nl) en sociale media is actuele berichtgeving en ook een fondsenwervingsactie te vinden.