De dealtjes van VDL…

Reactie van actiegroep Red Het Sterrebos op het artikel van de Limburger over de onderhandelingen tussen de Groene Sporenwolf en VDL Nedcar (“Laatste hindernis bijna uit de weg: compromis VDL Nedcar en actiecomité maakt uitbreiding fabriek mogelijk”, 28 december 2021): 

Op 28 december schreef de Limburger dat VDL Nedcar een compromis aan het sluiten is met stichting de Groene Sporenwolf over de uitbreiding van de autofabriek ten koste van het Sterrebos. Dit is echter nogal misleidend. Volgens de stichting zelf heeft “VDL [ons] uitgenodigd voor een gesprek, waar we op in zijn gegaan, zoals we al drie jaar aan alle gesprekken hebben deelgenomen […] Er is geen deal, wij hebben geen enkel voorstel geaccepteerd.” 

VDL heeft er uiteraard baat bij om het richting de pers over een bijna gemaakte deal te hebben: zo lijkt de zaak al half gewonnen. Eerder al kocht het bedrijf een nabijgelegen manege, om op die manier aan hun bezwaren te ontkomen. De autogigant denkt zich blijkbaar uit de problemen te kunnen kopen. Aan de Groene Sporenwolf zijn wat leuke cadeautjes beloofd zoals een voetgangersbrug en het ombouwen van het gemeentehuis van Nieuwstadt tot streekmuseum én infocentrum van VDL Nedcar. 

Duidelijk is dat Nedcar alles uit de kast trekt om de bezwaarmakers stil te krijgen en het bos zo snel mogelijk te kappen. 
Actiegroep Red het Sterrebos is zeer verontwaardigd over dergelijke pogingen tot omkoperij. Het monumentale Sterrebos is niet in materiële waarde uit te drukken en kan niet worden ingeruild of vervangen door een “compensatiebos”. 

Wij rekenen er op dat de Groene Sporenwolf de rug recht houdt en de uitspraak van de Raad Van State  afwacht.