Grote opkomst verwacht op demonstratie tegen kap Sterrebos

Actiegroep Red Het Sterrebos demonstreert op zaterdag 8 januari tegen de geplande kap van het​​​​​​​ Sterrebos voor de uitbreiding van autofabriek VDL Nedcar. Het protest vindt plaats van 12 tot 14 uur in het Maaslandpark in Sittard. 
Het protest is een kleine week voor de zitting bij de Raad van State (13 januari) waarna deze een definitieve uitspraak zal doen. Diverse partijen hebben bezwaar gemaakt tegen de kap van dit 200 jaar oude bos, waaronder de Groene Sporenwolf en Stichting Ecologisch Vleermuis Onderzoek Nederland. Deze organisaties zien geen heil in de compensatieplannen van VDL en stellen dat het bos helemaal niet gekapt moet worden. Een eerdere kapvergunning werd daarom terecht vernietigd door de Raad van State, omdat bomenkap onomkeerbare gevolgen voor de natuur heeft. 

“De argumenten van VDL om het bos te kappen, snijden geen hout,” zegt Kirsten namens de actiegroep Red het Sterrebos. “In de huidige klimaatcrisis is het ronduit asociaal om een bos op te offeren voor de uitbreiding van een autofabriek. Het gaat zeker een eeuw duren voordat een nieuw bos hetzelfde CO2-opslagniveau bereikt. Bovendien leven er reëen, dassen en bedreigde vleermuizen in het Sterrebos. Wij zijn voor een duurzame toekomst – voor iedereen!” 

De organisatie verwacht een grote opkomst en heeft daarom het openbare Maaslandpark in Sittard gekozen als de locatie waar sprekers en muziek te horen zijn. Het terrein is ruim genoeg, zodat bezoekers een veilige afstand tot elkaar kunnen bewaren. Er zullen sprekers zijn van Extinction Rebellion, Internationale Socialisten Zuid-Limburg, Amelisweerd niet Geasfalteerd, Fridays For Future, Groen Links en Partij voor de Dieren, en ook treden de Red Rebels op en is er muziek van Youri.