Het Sterrebos van levensbelang – voor wie?

VDL Nedcar heeft het bos afgesloten voor publiek

VDL Nedcar heeft de Raad van State verzocht om alsnog te mogen kappen. Dit zou van “levensbelang” zijn, aldus een kop in de Limburger., want ineens zijn er twee mogelijke klanten, en als het bos niet voor 1 maart 2022 gekapt zou zijn dan komt “de werkgelegenheid en continuïteit van de autofabriek” in gevaar. Grote woorden dus, en de insinuatie dat er een ontslagronde zou volgen is ronduit vals te noemen. Het bedrijf kan namelijk op veel andere manieren voor werkzekerheid zorgen, daar hoeven geen eeuwenoude bomen voor te worden gekapt.

De RvS schorste een maand geleden op verzoek van actiegroep De Groene Sporenwolf de kapvergunning, in afwachting van een uitspraak in een bodemprocedure. De kap leek hiermee dus op z’n minst uitgesteld, maar met deze nieuwe stappen van het autobedrijf lijken we weer terug bij af. 

Eerder al liet VDL zien niks om biodiversiteit en het leven van de vele bewoners van het bos te geven. Het bedrijf plakte de holen van vleermuizen dicht, en deed vervolgens aangifte tegen de natuurbeschermers die het plastic verwijderden en de dieren hiermee toegang terugverschaften in hun winterverblijven. Daarnaast sloten ze het bos af met prikkeldraad en continue bewaking. 

Red het Sterrebos vindt de kap van het Sterrebos sowieso ongeoorloofd. We bevinden ons in een klimaatcrisis, waarvan de gevolgen nog veel verder zullen strekken. De commerciele belangen van een enkel bedrijf wegen niet op tegen het belang van het behouden van het weinige bos en natuur wat we nog hebben. Het behoud van het bos is van levensbelang, niet alleen voor de vele beschermde dierensoorten en planten die er wonen, maar ook voor de mensheid in het algemeen. 

Eind november verwachten we de uitspraak van de RvS. Houdt onze website in de gaten voor updates!