Bos en banen gaan prima samen – speech van Jesse

Tijdens de solidariteitsdemo op zondag sprak Jesse, actief betrokken bij FNV, over de rol van de vakbond en hoe nu werknemers en bosbeschermers tegenover elkaar in plaats van naast elkaar komen te staan.

Lees hieronder de hele speech:

Bos en Banen gaan prima Samen
Vakbondsperspectief

zondag 6 februari 2022


Mijn naam is Jesse Oberdorf. Ik ben opgegroeid in deze streek. ‘Unne jong van Nattenhoave’, bij het veerpontje over de Maas, hier een paar kilometer verderop. Dan weten de meeste mensen uit de streek waar ik het over heb.

Ik ben ook actief bij de vakbond, met name als lid van de Klimaatwerkgroep van vakbond FNV. Voor de jonge mensen onder ons: bij een vakbond zitten allerlei mensen die werken, graag willen werken of gewerkt hebben. Die mensen organiseren zich samen voor hun eigen belangen en die van anderen. Eigenlijk net zoals bij de klimaatbeweging dus! 

De afgelopen dagen is er veel gebeurd, en nog meer gezegd en geschreven over de werknemers van NedCar. Dinsdag organiseerde zij een demonstratie. In de media wordt het beeld geschetst dat natuurbeschermers en deze werknemers lijnrecht tegenover elkaar staan. Een beeld dat door de directie van NedCar gretig wordt gevoed. 

Dat terwijl enkele werknemers het tijdens de demonstratie nog heel duidelijk verwoordde: ‘We zijn niet tegen natuur, maar wel bezorgd om onze banen,’ spraken zij op de demonstratie. Die bezorgdheid is terecht en niet voor het eerst.  

De werknemers van Nedcar leven al jaren lang van reorganisatie naar reorganisatie. Van baas naar baas. Om de zoveel jaar weer nieuwe onzekerheid. Over hun inkomen, over hun familie, over hun leven. Het is een stuk moeilijker om je zorgen te maken over het Sterrebos, wanneer je in die onzekerheid leeft. 

Wat de werknemers van NedCar nodig hebben is een perspectief. Een verhaal over wat er met hun bedrijf, hun baan, hun werk gaat gebeuren. Wat daarbij doodzonde is, is dat de directie van NedCar en nota bene de eigen vakbondsbestuurder, de werkers het verkeerde verhaal op de mouw spelden. Het verhaal over een Amerikaanse superkoper, die NedCar gaat redden, en het klimaat ook, met elektrische auto’s nog wel. Alles is bijna rond, maar dan moet er alleen nog even een stuk bos gekapt worden om een uitbreiding mogelijk te maken. Andere opties zijn er niet. Opnieuw een verhaal waar de bonzen van NedCar en VDL maar wat graag bij aansluiten.

Helaas is het doel van multinationals als Rivian, maar ook van NedCar en van VDL niet hetzelfde als dat van de werknemers. Want waar de werkers een zekere baan en een leefbaar inkomen willen, zijn alle andere partijen in de eerste plaats geïnteresseerd in het maken van vette winst en in het laten groeien van hun bedrijf. Als de eigen FNV vakbondsbestuurder die twee al niet meer uit elkaar kan houden, dan zijn we erg ver van huis.

Wat we daarom nodig hebben is een ander verhaal. Een eerlijk verhaal, waarbij we toegeven dat er niet alleen elektrisch of duurzaam, maar vooral ook veel en veel minder geproduceerd moet worden. Waarbij we vol inzetten op openbaar vervoer, en investeren in de werkers van NedCar die dat kunnen produceren! En een verhaal waarin de werknemers niet het slachtoffer worden van al die verandering, maar een sterke stem krijgen in de transitie die gaat komen. 

Om dit alternatieve verhaal te pushen hebben we een vakbond nodig die voorop loopt! Ik kan jullie vertellen dat de demonstraties in het Sterrebos ook bij de FNV intern het nodige stof heeft doen opwaaien. Tot in het ledenparlement en het dagelijks bestuur, wordt er gesproken over de gebeurtenissen van de afgelopen week hier in het Sterrebos. 

En dat is goed. Want de vakbond heeft wel een visie op klimaat, maar als een werkgever er in Born zomaar voor kan zorgen dat werknemers en bosbeschermers tegenover elkaar in plaats van naast elkaar komen te staan, dan is die visie niet sterk genoeg. Dan zal er iets moeten veranderen. En dat is niet makkelijk, maar het moet. Want het is 5 over 12. En er zijn geen banen meer op een dode planeet. Dat heb ik niet bedacht, dat staat in de klimaatvisie van de FNV. Ik roep mijn eigen vakbond op: HANDEL DAARNAAR! 

Maar wat we vooral nodig hebben is contact. Onbekend maakt onbemind. We hebben gesprekken nodig, een uitgestoken hand, een zaaltje met tl-licht of een wandeling door het bos. Werknemers van NedCar en Sterrebos beschermers samen. Dat er in de afgelopen maanden weinig contact is geweest tussen beide is doodzonde. Maar dat hoeft niet zo te blijven. Sterker nog, we kunnen het vanaf nu veranderen. 

Stiekem hoop ik dat er vandaag toch een aantal NedCar medewerkers zijn gekomen. Voor hen wil ik zeggen: laat je niet voor de gek houden. Laat je niet wegzetten als een tegenstander. Je bent hier onder vrienden. De klimaatbeweging staat naast je, niet tegenover je!

Tegen alle andere mensen, vooral uit deze regio, wil ik zeggen: ga op zoek. Iedereen kent wel iemand die bij NedCar werkt. Een familielid, een oude klasgenoot of een teamgenoot bij de voetbalclub. Praat met hun over wat er hier gebeurd. Dat je wilt dat het bos blijft bestaan. Je zult diegene aan je zijde vinden. 

Want niet alleen bos en banen gaan prima samen, maar ook werknemers en bosbeschermers kunnen niet zonder elkaar. Sterker nog, we zijn op elkaar aangewezen. Laten we elkaar stevig vasthouden. Want er is niet veel tijd meer. 


Dankjewel.