Actievoerders planten bomen bij VDL Nedcar

Born, 16 maart – Red het Sterrebos, Extinction Rebellion en andere sympathisanten staan vandaag stil bij de onnodige kap van het eeuwenoude Sterrebos twee jaar geleden en het recente verlies van nagenoeg alle banen bij VDL Nedcar.  Op de plaats van het gekapte Sterrebos planten zij meer dan 500 jonge boompjes. De actievoerders roepen VDL en de provincie Limburg op om te zorgen dat een nieuw bos herrijst en ervoor te zorgen dat er niet nog honderden bomen sneuvelen voor een achterhaalde aanpassing van infrastructuur rondom de fabriek.

Het Sterrebos werd in februari 2022 gekapt na een dagenlange bosbezetting om de bomen te beschermen. Het eeuwenoude bos moest wijken voor een nieuwe fabriekshal van VDL Nedcar. Deze hal is er echter nooit gekomen, omdat er geen nieuwe opdrachtgever werd gevonden. Vorige maand liep de laatste auto van de band en bijna alle werknemers zijn inmiddels naar huis gestuurd. Het terrein ligt er leeg en troosteloos bij en de fabriekshallen staan leeg.

Nu planten activisten van verschillende actiegroepen bomen op het terrein. Met honderden kleine boompjes en een grote eik maken ze een begin met een nieuw bos.  Eén grote eik is neergezet als gedenkboom om zowel stil te staan bij het verlies van banen als het verlies van het oude bos.

Plannen om nog honderden bomen te kappen

De inmiddels verouderde plannen van VDL Nedcar om de fabriek uit te breiden sluiten aan bij plannen van de provincie om de omliggende infrastructuur van de fabriek aan te passen. Om deze aanpassingen te realiseren moeten nog eens 350 eiken gekapt worden. Verantwoordelijk gedeputeerde Stefan Satijn van VVD Limburg en het CDA Limburg hebben inmiddels laten weten dat ze de plannen voor het verleggen van de N276 gewoon door willen laten gaan, ondanks dat de fabriek dicht is.  De provincie heeft hier €50 miljoen voor gereserveerd. Met de actie van vandaag roepen Red het Sterrebos en Extinction Rebellion de Provincie Limburg op dit plan te laten vallen en de miljoenen te investeren in natuurherstel.

‘Er komt maar geen einde aan de vernietiging van waardevolle natuur in Nederland. Het kappen van 350 grote bomen om een fabriek te faciliteren die gesloten is, is op geen enkele manier uit te leggen. Dit plan moet stoppen.’ Zegt Hanneke, woordvoerder van Red Het Sterrebos. 

Noot voor redactie, niet voor publicatie

Voor meer informatie en hoge resolutie foto’s kunt u contact opnemen met Hanneke, woordvoerder Red Het Sterrebos, 06 12425705 of info@redhetsterrebos.nl