Geweld tegen bosbeschermers

Op 28 januari bezetten onze vreedzame bosbeschermers het Sterrebos. In de 12 dagen dat zij van het bos hun tijdelijke huis maakten, hebben ze met minimale middelen geleefd in de bomen, samen met  de dieren, de wind, de zon en de regen.

Helaas zijn we in de 12 dagen in het bos meerdere keren geconfronteerd met geweld vanuit partijen die opkomen voor de belangen van VDL Nedcar. Politie en beveiligers gingen onnodig hardhandig te werk bij arrestaties gedurende de week. Minimaal één arrestant werd toegang tot levensreddende medicijnen geweigerd in de uren dat deze persoon vastzat. Beveiligers gedroegen zich buiten het zicht van omstanders en media intimiderend en dreigend naar actievoerders in het eikenbos. Eén van de vrouwelijke actievoerders werd in de nacht door een groep mannelijke beveiligers lastiggevallen en met stokken geprikt. Een ander werd aangehouden en beschenen met zaklampen terwijl ze in het donker een plas deed. “Niet netjes” aldus de burgemeester. 

Ook werd onze actievoerders toegang geweigerd tot essentiele materialen en middelen door de Gemeente Sittard – Geleen. De laatste dagen mochten we geen warme en droge kleding, wc-papier, zakjes voor ontlasting, powerbanks en medicijnen meer brengen. Het weigeren van toegang tot medicijnen en materialen die nodig zijn voor veiligheid is ook een ernstige vorm van geweld.  

Op de dag van de ontruiming was een overmacht aan politie en ME aanwezig in het Sterrebos, waar op dat moment nog 7 actievoerders aanwezig waren. Het was niet de eerste keer dat een dergelijke mate van machtsvertoon ten toon werd gespreid. En wederom werd de pers op afstand gehouden zodat zij onmogelijk objectief verslag kon doen van wat zich in het bos afspeelde. Gelukkig waren er nog werkende telefoons bij de actievoerders in de bomen. 

Als je je op hoogte bevindt, is veiligheid altijd je eerste zorg. Het gebruik van geweld op meer dan 10 meter boven de grond is niet alleen volstrekt onnodig maar ook extreem gevaarlijk. De beelden van een actievoerder die door de politie in het gezicht wordt geslagen en bijna achterover uit de hoogwerker wordt getrokken zijn schokkend. Er is geen enkele reden om op deze manier te handelen, de actievoerder kan nergens heen en gedraagt zich op geen enkele manier gewelddadig tegen de politie in de hoogwerker. Ook andere actievoerders werden onnodig hardhandig behandeld. Dit is volstrekt onacceptabel. 

Wij zullen alle beelden en andere verslaglegging die we hebben delen met onze advocaat. De afgelopen anderhalve week heeft weer eens laten zien dat macht alleen behouden kan worden met geweld, maar we laten ons niet intimideren. Zoals iemand al schreef:        

‘Het  hulpeloze  machtsvertoon, materiaal, auto’s, politieagenten. In schril contrast met de kracht van minimalistische middelen van vreedzame natuurbeschermers. Hoe het ook afloopt met het Sterrebos – de bosbezetters hebben gewonnen.’